Doktersassistent

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Een kijkje achter de schermen

Dat je nooit te oud bent om een carrièreswitch te maken, bewijst Charmaine Werkman. Na 21 jaar voor een bank te hebben gewerkt, gooide ze radicaal het roer om. Charmaine startte met de opleiding tot doktersassistent.

Doktersassistent in het kort

Als doktersassistent assisteer je de medisch specialist bij onderzoek, bij de behandeling van patiënten en op administratief gebied.

Wat ga je doen?

Doktersassistent betekent letterlijk het assisteren en ondersteunen van de behandelaar. Het beroep is echter complexer en uitgebreider. De doktersassistent heeft een eigen, herkenbare bijdrage in de gezondheidszorg. 

Je hebt veel contact met patiënten: je ontvangt hen niet alleen, maar stelt hen ook gerust. Jij bent degene die de patiënten het eerst te woord staat, aan de telefoon of achter de balie. Je geeft hen voorlichting over bijvoorbeeld het hoe en waarom van een onderzoek. Administratieve werkzaamheden bestaan onder andere uit het afhandelen van de correspondentie en het verwerken van medische gegevens. Je plant het spreekuur en schrijft herhalingsrecepten uit.

Naast deze administratieve en patiëntgerichte werkzaamheden assisteer je de medisch specialist bij onderzoek of bij de behandeling van patiënten. Je helpt bijvoorbeeld door instrumenten klaar te zetten. Ook kun je eenvoudige medisch technische handelingen uitvoeren zoals bloeddruk opmeten, oren uitspuiten, meten en wegen.

Hoe is het patiëntencontact?

Je krijgt veel te maken met patiënten die bang zijn of tegen een onderzoek opzien. Daarom is het belangrijk dat je je in hun situatie kunt verplaatsen, zodat je ze kunt geruststellen. Omdat je snel veel verschillende mensen achter elkaar helpt, moet je dus vlot kunnen omschakelen van de ene situatie naar de andere.