Medewerker steriele medische hulpmiddelen

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Een kijkje achter de schermen

Robin en Parisa vertellen over hun beroep. Bekijk de video en je weet de antwoorden op alle vragen!

Medewerker steriele medische hulpmiddelen in het kort

Als medewerker steriele medische hulpmiddelen zorg je voor steriele en werkende instrumenten. Een belangrijke functie dus, want zonder schone, juiste en werkende instrumenten kan er geen operatie of onderzoek op een poli plaatsvinden.

Wat ga je doen?

Wat doet een ziekenhuis na een operatie of onderzoek op een poli met alle pincetten, scharen, boren, zagen, schroeven en overige instrumenten? Eenmaal gebruikt zijn ze vuil, niet meer steriel en kunnen ze kapot zijn. Een operatie start nooit zonder instrumenten die 100% werken en steriel zijn. Als medewerker steriele medische hulpmiddelen zorg je daarvoor. Een belangrijke functie dus, want zonder schone, juiste en werkende instrumenten kan er geen operatie of onderzoek op een poli plaatsvinden.

Zodra een operatie afgerond is, reinig en desinfecteer jij de gebruikte instrumenten. Vervolgens verpak en steriliseer je ze, zodat ze klaar liggen voor de volgende operatie. Bij alles wat je doet, is het superbelangrijk dat je volgens vaste richtlijnen werkt. Stel je eens voor wat er kan gebeuren als een chirurg opereert met instrumenten die niet steriel zijn! Een patiënt kan besmet raken met een ziekte of infectie. Dat wil je niet. Zelf wil je natuurlijk ook niet besmet raken. Daarom werk je heel secuur en draag je altijd handschoenen, een mondkapje en een operatiepak.

Gebruikelijk is dat je op een dag regelmatig van werkplek wisselt. Zo blijft je werk afwisselend en blijf jij scherp om je werk zorgvuldig te kunnen blijven doen. Als MSMH heb je te maken met operatieassistenten, artsen en verpleegkundigen. Zij vertrouwen erop dat jij hen instrumenten levert die schoon en steriel zijn en goed functioneren. Sommige ziekenhuizen hebben een eigen sterilisatieafdeling, andere besteden dit uit aan een sterilisatiebedrijf. Het verschilt daarom per ziekenhuis waar je werkt. In ieder geval werk je vooral met je MSMH collega’s samen.

Hoe is het patiëntencontact?

Als MSMH heb je geen patiëntencontact. Achter de schermen zorg je ervoor dat er steriele en werkende instrumenten voor de operateur klaarliggen.