Laborant klinische neurofysiologie

Leerwerktraject
YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Wat houdt het in?

Als laborant klinische neurofysiologie (KNF) werk je op de afdeling neurologie van een ziekenhuis. Je helpt de neuroloog om een diagnose te stellen bij neurologische klachten en aandoeningen. Dit doe je door de hersenfunctie en de werking van de zenuwen, spieren en bloedvaten van de patiënten te onderzoeken.

Laborant klinische neurofysiologie iets voor jou?

Leg je gemakkelijk contact met mensen? Zit nauwkeurig werken je in het bloed? Vind je techniek interessant? Dan past het leerwerktraject laborant klinische neurofysiologie vast bij jou.

Welk niveau?

Het leerwerktraject laborant klinische neurofysiologie is een hbo-opleiding.

Wat zijn de toelatingseisen?

 • havo/vwo-diploma (voorkeur profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid), of
 • mbo-niveau 4 diploma (voorkeur richting gezondheidszorg of techniek)

**de ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de vooropleidingseis te verhogen, dit wordt vermeld in de vacature.

Waar ben je goed in?

 • nauwkeurig werken
 • omgaan met techniek
 • zelfstandig werken
 • sociale vaardigheden

Wanneer starten?

Als het ziekenhuis een opleidingsplaats heeft, plaatst het een vacature. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Ben je aangenomen? Dan kun je je inschrijving bij het opleidingsinstituut regelen. Je overlegt met het ziekenhuis wanneer je start met de opleiding.

Waar?

Je kunt de opleiding volgen bij:

 • Haaglanden Medisch Centrum
 • Reinier de Graaf
 • Groene Hart Ziekenhuis
 • HagaZiekenhuis Den Haag
 • HagaZiekenhuis Zoetermeer

De ziekenhuizen werken samen met LOI, waar je het theoretische deel van de opleiding volgt. Deze opleiding is een thuisstudie. Je bepaalt dus zelf waar en wanneer je studeert. Je hebt periodiek contactdagen.

Wat zijn je werk- en schooltijden?

De onderzoeken die je als laborant klinische neurofysiologie uitvoert, vinden vooral tijdens kantooruren plaats. Je werkt dus overdag van maandag tot en met vrijdag. Je werkt 32 tot 36 uur per week, verdeeld over 4 of 5 werkdagen. Daarnaast besteed je ongeveer 15 uur per week aan zelfstudie. De opleidingsduur is 3 tot 4 jaar.

Wat leer je?

Je leert onder andere hoe:

 • je verschillende onderzoeken uitvoert, bijvoorbeeld een slaaponderzoek of een Evoked Potential (EP). Bij een EP onderzoek meet je hoe het zenuwstelsel reageert op zintuiglijke prikkels zoals zien, horen en voelen.
 • je de onderzoeken patiëntgericht uitvoert.

Wat kost het?

Het ziekenhuis waar je bent aangenomen betaalt jouw opleiding. Het kost je dus niets. Het kan wel zijn dat je het collegegeld moet terugbetalen als je op eigen initiatief stopt met de opleiding of de opleiding niet haalt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Wat ga je verdienen?

Gedurende de opleiding krijg je een leerling salaris:

PraktijkjaarBruto per maand*
1€ 1.606
2€ 1.783
3€ 2.011
4€ 2.226

* Op basis van 36 uur.

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.

Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je tijdens je opleiding hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Ga je na je opleiding aan de slag als gediplomeerd laborant KNF, dan word je ingeschaald in salarisschaal 50 van de CAO Ziekenhuizen.

Je startsalaris is dan € 2.897 bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze functie is € 4.118 bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen zijn CAO wijzigingen voorbehouden.

Doorgroeimogelijkheden

Je kunt je ontwikkelen in 2 richtingen:

 1. Verbreden: je kunt meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Sowieso is het als laborant KNF belangrijk dat je de snelle ontwikkelingen op het gebied van neurologie goed bijhoudt en nieuwe onderzoekmethoden snel onder de knie krijgt.
 2. Verder leren: wil je doorstuderen? Dan heb je de mogelijkheid om een masteropleiding te doen. Er is geen specifieke opleiding die aansluit op deze opleiding.

Aanmelden = solliciteren

Je kunt het leerwerktraject laborant KNF starten, zodra je bij één van de ziekenhuizen bent aangenomen als ‘leerling laborant KNF’ of ‘laborant KNF in opleiding’. Kijk op de vacaturepagina of er een leerling-vacature open staat.

Meer informatie?

Bekijk dan de website van het opleidingsinstituut LOI, of de website van de Nederlandse Vereniging van Laboranten Klinische Neurofysiologie.