Longfunctieanalist

Leerwerktraject
YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Wat houdt het in?

Een longfunctieanalist werkt op de longfunctieafdeling van een ziekenhuis. Je onderzoekt het functioneren van de longen van patiënten met ademhalingsklachten. Probeer maar eens door een rietje te ademen. Je zal snel merken: dat ademt niet lekker. Patiënten die benauwd zijn, ervaren dat dagelijks.

Longfunctieanalist iets voor jou?

Wil jij werken in de zorg en zoek je veel afwisseling? Vind je het leuk om contact te hebben met patiënten en hen te coachen tijdens een onderzoek? Dan is longfunctieanalist een leerwerktraject dat bij je past!

Welk niveau?

Het leerwerktraject longfunctieanalist is een hbo-opleiding.

Wat zijn de toelatingseisen?

 • havo/vwo-diploma (voorkeur profiel Natuur & Techniek), of
 • mbo-niveau 4 diploma (voorkeur richting gezondheidszorg of techniek)

**de ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de vooropleidingseis te verhogen, dit wordt vermeld in de vacature.

Waar ben je goed in?

 • nauwkeurig werken
 • omgaan met techniek
 • zelfstandig functioneren
 • coachen en motiveren

Wanneer starten?

Als het ziekenhuis een opleidingsplaats heeft, plaatst het een vacature. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Ben je aangenomen als leerling longfunctieanalist? Dan wordt je inschrijving bij het opleidingsinstituut geregeld. Je overlegt met het ziekenhuis wanneer je start met de opleiding.

Waar?

Je kunt de opleiding volgen bij:

 • Haaglanden Medisch Centrum
 • Reinier de Graaf
 • Alrijne Zorggroep
 • LUMC
 • Groene Hart Ziekenhuis
 • HagaZiekenhuis Den Haag

De ziekenhuizen werken samen met de LOI, waar je het theoretische deel van de opleiding volgt. Deze opleiding is een thuisstudie. Je bepaalt dus zelf waar en wanneer je studeert. Je studeert zelfstandig en hebt periodiek contactdagen.

Wat zijn je werk- en schooltijden?

De onderzoeken die je als longfunctieanalist uitvoert, vinden tijdens kantooruren plaats. Je werkt dus overdag van maandag tot en met vrijdag. Je werkt 32 tot 36 uur per week, verdeeld over 4 of 5 werkdagen. Daarnaast besteed je ongeveer 15 uur per week aan zelfstudie. Het opleidingstraject duurt 4 jaar.

Wat leer je?

Je leert onder andere:

 • basisvaardigheden voor de zorgprofessional;
 • meettechnieken voor longfysiologie, longziekten en longfunctie;
 • praktische vaardigheden, bijvoorbeeld het meten van de longinhoud van een patiënt;
 • hoe je een hbo-afstudeeropdracht maakt.

Wat kost het?

Het ziekenhuis waar je bent aangenomen, betaalt jouw opleiding. Het kost je dus niets. Het kan wel zijn dat je het collegegeld moet terugbetalen wanneer je op eigen initiatief stopt met de opleiding of wanneer je de opleiding niet haalt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Wat ga je verdienen?

Gedurende de opleiding krijg je een leerling salaris:

PraktijkjaarBruto per maand*
1€ 1.606
2€ 1.783
3€ 2.011
4€ 2.226

* op basis van 36 uur.

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je tijdens je opleiding hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Ga je na je opleiding aan de slag als gediplomeerd longfunctieanalist, dan word je ingeschaald in salarisschaal 50 van de CAO Ziekenhuizen.

Je startsalaris is dan € 2.897 bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze functie is € 4.118 bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen zijn CAO wijzigingen voorbehouden.

Doorgroeimogelijkheden

Je kunt je ontwikkelen in 2 richtingen:

 1. Specialiseren: als longfunctieanalist kun je doorgroeien naar senior longfunctieanalist.
 2. Verder leren: er is geen specifieke opleiding die aansluit op deze opleiding. Je kunt wel een opleiding volgen tot praktijkbegeleider. Hierbij leer je hoe je nieuwe longfunctieanalisten opleidt. Wil je na het behalen van het diploma longfunctieanalist doorstuderen? Dan heb je de mogelijkheid om een post hbo-opleiding (bijvoorbeeld Research verpleegkundige), of een masteropleiding (bijvoorbeeld Clinical epidemiology) te doen.

Aanmelden = solliciteren

Je kunt het leerwerktraject longfunctieanalist starten, zodra je bij één van de ziekenhuizen bent aangenomen als ‘’leerling longfunctieanalist’’ of ‘’longfunctieanalist in opleiding’’. Kijk op de vacaturepagina of er een leerling-vacature open staat.

Meer informatie

Bekijk dan de website van het opleidingsinstituut LOI of de website van Nederlandse Vereniging van Longfunctie Analisten (NVLA).