MBO-verpleegkundige

Leerwerktraject
YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Wat houdt het in?

Als verpleegkundige verzorg en begeleid je patiënten tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Vaak doe je dat voor een afdeling met een bepaald specialisme. Dat kan een snijdend of beschouwend specialisme zijn.

MBO-verpleegkundige, iets voor jou?

Hou je van afwisseling en weet je voor alles een oplossing. Vind je het leuk om met mensen te werken en ben je ook nog eens stressbestendig? Dan zou dit leerwerktraject wel eens bij jou kunnen passen.

Welk niveau?

De opleiding tot mbo-verpleegkundige is een mbo-niveau 4 opleiding.

Wat zijn de toelatingseisen?

 • diploma vmbo gemengde of theoretische leerweg, of
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo, of
 • mbo-niveau 3 diploma, of
 • verzorgende IG opleiding (de opleiding duurt in dit geval in 3 jaar), of
 • 1 jaar of 2 jaar BOL (voltijd opleiding) opleiding bij ROC Mondriaan of 2 jaar bij mboRijnland
 • minimaal 18 jaar wanneer je start als leerling in het ziekenhuis

**de ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de vooropleidingseis te verhogen, dit wordt vermeld in de vacature.

Waar ben je goed in?

 • inleven in patiënten
 • nauwkeurig en zorgvuldig werken
 • mondeling en schriftelijk communiceren
 • overzicht bewaren als het druk is

Waar?

Je kunt de het BBL-traject (werken en leren) bij de onderstaande ziekenhuizen volgen. De ziekenhuizen hebben een samenwerkingsverband met een opleidingsinstituut, waar je het theoretische deel van de opleiding volgt. Let op: In het HagaZiekenhuis, kun je het BBL-traject pas starten na minimaal 2 jaar BOL-opleiding (voltijd opleiding).

ZiekenhuisOpleidingsinstituut
Haaglanden Medisch CentrumROC Mondriaan
HagaZiekenhuis Den HaagROC Mondriaan
HagaZiekenhuis Zoetermeer

mboRijnland

Hoornbeeck college

Reinier de GraafAlbeda college
Alrijne Zorggroep

ROC Mondriaan

mboRijnland

Groene Hart Ziekenhuis

mboRijnland

Hoornbeeck college

LUMCmboRijnland

Wanneer starten?

De opleiding mbo-verpleegkundige start in september en februari. Je kunt de BBL-variant (werken en leren) pas starten wanneer je bij een ziekenhuis bent aangenomen als leerling verpleegkundige. Het verschilt per ziekenhuis wanneer je kunt starten met de BBL-variant van de opleiding (en dus het leerwerktraject):

 • Haaglanden Medisch Centrum: direct bij aanvang van de opleiding of na elk studiejaar van de BOL-opleiding (voltijd opleiding) bij ROC Mondriaan.
 • HagaZiekenhuis Zoetermeer (voorheen LangeLand Ziekenhuis): na 2 jaar BOL-opleiding bij MBO Rijnland.
 • HagaZiekenhuis: na 2 jaar BOL-opleiding bij ROC Mondriaan.

Als het ziekenhuis een opleidingsplaats heeft, plaatst het een vacature. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Dit is meestal in de periode november tot en met maart. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Het kan zo zijn dat je dan de BOL-opleiding volgt. Ben je aangenomen als leerling verpleegkundige? Dan start je met het leerwerktraject. Voor BOL-leerlingen betekent dit dat je overstapt naar de BBL-variant.

Wat zijn je werk- en schooltijden?

Als leerling-verpleegkundige werk je 3 of 4 dagen per week en ga je 1 dag in de week naar school. Je werkt niet alleen overdag, maar ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekend. De opleidingsduur bedraagt 4 jaar. Ben je verzorgende IG? Als je het toelatingsexamen behaalt, kun je de opleiding in 3 jaar volgen.

Wat leer je?

 Je leert onder andere hoe je:

 • een verpleegplan schrijft;
 • gesprekken voert met patiënten en hun familie;
 • verpleegtechnische handelingen uitvoert (bijvoorbeeld injecteren of een katheter plaatsen);
 • de zorg voor de patiënt coördineert.

Wat kost het?

Zolang je de BOL-opleiding (voltijd opleiding) volgt, betaal je de opleiding zelf. De opleidingskosten bestaan uit lesgeld, schoolkosten (bijvoorbeeld boeken) en reiskosten. Zodra je bent aangenomen als leerling-verpleegkundige in het ziekenhuis, betaalt het ziekenhuis jouw opleiding. Vanaf dat moment kost het je dus niets. Het kan wel zijn dat je het collegegeld moet terugbetalen als je op eigen initiatief stopt met de opleiding of de opleiding niet haalt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Wat ga je verdienen?

Vanaf het moment dat je bent aangenomen als leerling, ontvang je gedurende je opleiding een leerling-salaris:

PraktijkjaarBruto per maand*
1€ 1.606
2€ 1.783
3€ 2.011
4€ 2.226

* op basis van 36 uur.

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je tijdens je opleiding hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Ga je na je opleiding aan de slag als gediplomeerd mbo-verpleegkundige, dan word je ingeschaald in salarisschaal 45 van de CAO Ziekenhuizen.

Je startsalaris is dan € 2.682 bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze functie is € 3.642 bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen zijn CAO wijzigingen voorbehouden.

Doorgroeimogelijkheden

Wil je je als verpleegkundige ontwikkelen? Dat kan in deze richtingen:

 1. Verder leren: bijvoorbeeld door het volgen van een hbo-v opleiding.
 2. Verbreden: je kunt ook praktijkopleider of docent worden.
 3. Specialiseren: er zijn tal van specialismen waarbinnen je je kunt specialiseren, zoals kinderverpleegkundige, oncologie verpleegkundige, endoscopieverpleegkundige, hematologie verpleegkundige, verkoeververpleegkundige, obstetrie- en gynaecologieverpleegkundige of longverpleegkundige.

Aanmelden = solliciteren

Je kunt het leerwerktraject mbo-verpleegkundige starten, zodra je bij één van de ziekenhuizen bent aangenomen als ‘leerling mbo-verpleegkundige’ of ‘mbo-verpleegkundige in opleiding’. De meeste leerlingplekken worden in samenwerking met school vervuld. Voor enkele plekken wordt een vacature verspreid. Kijk op de vacaturepagina of er een leerling-vacature open staat.

Meer informatie

Bekijk de website van de opleidingsinstituten ROC Mondriaan, mboRijnland, Hoornbeeck College en Albeda College of de website van V&VN (Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland).