Medisch nucleair werker

Leerwerktraject
YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Wat houdt het in?

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde komen patiënten van alle leeftijden met allerlei soorten aandoeningen. Meestal functioneert bij hen een orgaan niet goed. Als medisch nucleair werker onderzoek en behandel je deze patiënten met behulp van radioactieve stoffen.

Medisch nucleair werker iets voor jou?

Je vindt techniek boeiend, maar je vindt werken met mensen ook interessant. Je wordt niet zenuwachtig als je zelfstandig moet werken en je houdt van afwisseling en verandering. Herken je jezelf hierin?

Welk niveau?

De opleiding tot medisch nucleair werker ( Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken – MBRT) is een hbo-opleiding. Bij deze opleiding word je opgeleid voor alle werkvelden van de richting straling en hiermee kun je na de opleiding dus ook aan het werk binnen de andere werkvelden van de richting straling.

Wat zijn de toelatingseisen?

 • havo/vwo–diploma met wiskunde A of B, of
 • mbo-niveau 4 diploma

**de ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de vooropleidingseis te verhogen, dit wordt vermeld in de vacature.

Waar ben je goed in?

 • zelfstandig functioneren
 • interesse in apparatuur en computers
 • omgaan met patiënten
 • nauwkeurig en zorgvuldig werken
 • wis- en natuurkunde

Wanneer starten?

Als het ziekenhuis een opleidingsplaats heeft, plaatst het een vacature. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Ben je aangenomen als leerling medisch nucleair werker? Dan kun je je inschrijving bij het opleidingsinstituut regelen. De opleiding start vervolgens in september.

Waar?

Om medisch nucleair werker te worden, volg je de opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) bij Inholland in Haarlem. Tijdens de opleiding krijg je les in vier werkvelden van de richting straling: Radiodiagnostiek, Radiotherapie, Nucleaire Geneeskunde en Echografie.

Weet je al dat je het werkveld nucleaire geneeskunde het leukst vindt? Dan solliciteer je op dit leerwerktraject bij een ziekenhuis naar keuze:

 • Reinier de Graaf
 • HMC
 • HagaZiekenhuis

Heb je de opleiding Radiodiagnostisch laborant succesvol afgerond of ben je bezig met de opleiding? Dan geeft het Groene Hart Ziekenhuis je de mogelijkheid om de opleiding Medisch Nucleair Werker te volgen bij het Amsterdam UMC. 

Wil je niet direct kiezen voor één werkveld? Dan is het handig om eerst voltijd naar school te gaan. Je kunt dan na elk schooljaar alsnog solliciteren op een leerling-vacature in het werkveld dat je het meeste aanspreekt.

Wat zijn je werk- en schooltijden?

Tijdens de BVP ga je fulltime naar school volgens het rooster van het opleidingsinstituut. De onderzoeken die je als medisch nucleair werker uitvoert, vinden meestal tijdens kantooruren plaats. Je werkt tijdens de opleiding 32 uur per week en je hebt om de 3 tot 5 weken een schoolweek. In het vierde jaar heb je elke donderdag een terugkomdag. De opleidingsduur bedraagt 4 jaar.

Wat leer je?

 Je leert onder andere:

 • hoe je medisch beeldvormende onderzoeken en behandelingen met radioactieve stoffen voorbereidt en uitvoert;
 • hoe je berekeningen maakt met moderne apparatuur en hoe je medische beelden bewerkt;
 • de theorie en (in mindere mate) de praktijk van de andere drie werkvelden: Radiodiagnostiek, Radiotherapie en Echografie.

Wat kost het?

Het ziekenhuis waar je bent aangenomen betaalt jouw opleiding. Het kost je dus niets. Het kan wel zijn dat je het collegegeld moet terugbetalen als je op eigen initiatief stopt met de opleiding of als je de opleiding niet haalt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Wat ga je verdienen?

Je start de opleiding met een beroepsvoorbereidende periode (BVP) van 3 maanden. Je gaat dan naar school en je werkt nog niet in het ziekenhuis. Tijdens de BVP ontvang je een zakgeldvergoeding.

Na de BVP ontvang je een leerling-salaris:

 

PraktijkjaarBruto per maand*
1€ 1.606
2€ 1.783
3€ 2.011
4€ 2.226

*op basis van 36 uur

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je vanaf de BVP hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Start je na de opleiding als gediplomeerd medisch nucleair, dan word je ingeschaald in salarisschaal 50 van de CAO Ziekenhuizen op basis van 36 uur.

Je startsalaris is dan € 2.897 bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze functie is € 4.118 bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen zijn CAO wijzigingen voorbehouden.

Doorgroeimogelijkheden

Wil je je als medisch nucleair werker ontwikkelen? Dat kan in drie richtingen:

 1. Management: je kunt doorgroeien naar hoofd van de afdeling.
 2. Verder leren: je kunt de master vervolgopleiding doen: Medical Imaging/Radiation Oncology, maar ook een heel andere master, bijvoorbeeld Gezondheidswetenschappen. Of je kunt bijvoorbeeld de master Evidence Based Practice in Healthcare gaan volgen om wetenschappelijk onderzoek (mede) te kunnen opzetten en te faciliteren. Nadat je twee jaar hebt gewerkt, kun je de master Physician Assistant volgen. Ook kun je een post hbo-opleiding volgen.
 3. Verbreden: je kunt ook praktijkopleider of docent worden.

Aanmelden = solliciteren

Je kunt het leerwerktraject medisch nucleair werker starten, zodra je bij één van de ziekenhuizen bent aangenomen als ‘leerling medisch nucleair werker’ of ‘medisch nucleair werker in opleiding’. Kijk op de vacaturepagina of er een leerling-vacature open staat.

Meer informatie

Bekijk de website van het opleidingsinstituut Inholland of de website van Nederlandse Vereniging Medische Beeldvorming en Radiotherapie (NVMBR).