Operatieassistent

Leerwerktraject
YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Wat houdt het in?

Van een blindedarmoperatie tot een keizersnee en van het amputeren van een been tot een open hart operatie: als operatieassistent ben je er altijd bij. De meeste tijd breng je dan ook door op de operatiekamer (OK), waar de operaties worden uitgevoerd.

Operatieassistent iets voor jou?

Kun jij een lange tijd achter elkaar geconcentreerd werken? Hou je altijd overzicht in onverwachte en stressvolle situaties? Als je ook graag in teamverband werkt, dan hoef je niet te twijfelen: het beroep operatieassistent past bij jou!

Welk niveau?

De opleiding operatieassistent is op hbo-niveau. Als je de opleiding hebt afgerond, heb je een diploma op NLQF-niveau 6 op zak op. Dit diploma staat niet gelijk aan een bachelordiploma, maar is wel een geldig en erkend diploma voor het vakgebied.

Wat zijn de toelatingseisen?

 • havo/vwo-diploma (voorkeur profiel natuur & gezondheid of natuur en techniek), of
 • mbo-niveau 4 diploma

**de ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de vooropleidingseis te verhogen, dit wordt vermeld in de vacature.

Waar ben je goed in?

 • Plannen en organiseren
 • Je hebt een hoge mate van zelfstandigheid
 • Inleven in patiënten
 • Samenwerken in een team
 • Nauwkeurig en zorgvuldig werken
 • Omgaan met hectische en onverwachte situaties
 • Je een lange tijd concentreren

Wanneer starten?

Als het ziekenhuis een opleidingsplaats heeft, plaatst het een vacature. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Ben je aangenomen? Dan kun je je inschrijving bij het opleidingsinstituut regelen. De opleiding heeft 1 of 2 startmomenten per jaar, dit kan per ziekenhuis verschillen.

Waar?

Waar je de opleiding volgt, hangt af van het ziekenhuis waar je bent aangenomen. Elk ziekenhuis werkt samen met een opleidingsinstituut, waar je het theoretische deel van de opleiding volgt:

ZiekenhuisOpleidingsinstituut
Haaglanden Medisch CentrumErasmus MC
Reinier de GraafErasmus MC
HagaZiekenhuis Den HaagErasmus MC
HagaZiekenhuis ZoetermeerUMC Utrecht
Alrijne ZorggroepAmstel Academie
Groene Hart ZiekenhuisAmstel Academie
LUMCLUMC

Wat zijn je werk- en schooltijden?

In het begin van de opleiding, werk je vaak alleen dagdiensten. Daarna kun je ook avond- en nachtdiensten gaan werken, dit verschilt per ziekenhuis. Je gaat gemiddeld 2 tot 3 dagen per week naar het opleidingsinstituut en de overige dagen ben je op de OK te vinden. De opleidingsduur bedraagt 2 jaar en 10 maanden.

Wat leer je?

Je leert onder andere:

 • hoe je bij de verschillende specialismen de juiste instrumenten moet kiezen en aangeven;
 • hoe je de arts assisteert, bijvoorbeeld door het operatiegebied vrij te houden zodat hij of zij overal goed bij kan;
 • hoe je moet functioneren in een multidisciplinair team waarin alles gestroomlijnd moet lopen;
 • over de anatomie en fysiologie van het lichaam en de verschillende ziekten en trauma’s die mensen kunnen krijgen. Ook de diagnose en achtergronden van de aandoening komen aan bod. Dat is belangrijk, zodat je inzicht krijgt in de operatietechnieken en je leert te kunnen anticiperen op wat er tijdens de operatie gebeurt;
 • hoe je zorgt voor de veiligheid van de patiënt en het operatieteam.

Wat kost het?

Het ziekenhuis waar je bent aangenomen, betaalt jouw opleiding. Het kost je dus niets. Het kan wel zijn dat je het collegegeld moet terugbetalen als je op eigen initiatief stopt met de opleiding of de opleiding niet haalt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Wat ga je verdienen?

Je start de opleiding met een leer- arbeidsovereenkomst en ontvangt een leerlingsalaris:

PraktijkjaarBruto per maand*
1€ 1.606
2€ 1.783
3€ 2.011
4€ 2.226

*op basis van 36 uur

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Ga je na je opleiding aan de slag als gediplomeerd operatieassistent, dan word je ingeschaald in salarisschaal 55 van de CAO Ziekenhuizen op basis van 36 uur.

Je startsalaris is dan € 3.270,- bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze functie is € 4.611,- bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen zijn CAO wijzigingen voorbehouden.

Doorgroeimogelijkheden

Wil je je als operatieassistent ontwikkelen? Dat kan in 3 richtingen:

 1. Specialiseren: bijvoorbeeld in een specifieke richting als terreindeskundige urologie, gynaecologie of hartchirurgie.
 2. Verbreden: je kunt ook praktijkopleider of docent worden.
 3. Verder leren: voor bijvoorbeeld physician assistant (let op: dit is maar in bepaalde ziekenhuizen het geval)

Aanmelden = solliciteren

Je kunt het leerwerktraject operatieassistent starten, zodra je bij één van de ziekenhuizen bent aangenomen als ‘student operatieassistent’ of ‘operatieassistent in opleiding’. Kijk op de vacaturepagina of er een student-vacature open staat.

Meer informatie

Bekijk de website van de opleidingsinstituten Erasmus MC, LUMC en Amstel Academie of de websites van het College Zorg Opleidingen (CZO) en de Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO).