Radiodiagnostisch laborant

Leerwerktraject
YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Wat houdt het in?

Als radiodiagnostisch laborant bekijk je een patiënt van binnen. Je maakt beelden met behulp van röntgenfoto's, echografie of MRI en beoordeelt ze op hun technische kwaliteit en bekijkt of dat beeld voldoende informatie geeft, zodat de arts een diagnose kan stellen.

Radiodiagnostisch laborant iets voor jou?

Je vindt techniek boeiend en je kunt ertegen om te werken met ernstig zieke patiënten of slachtoffers van een zwaar ongeluk. Je werkt graag zelfstandig, bent handig met computers en houdt van afwisseling.

Welk niveau?

De opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) is een hbo-opleiding. Als je de opleiding hebt afgerond, ontvang je een bachelordiploma. Hiermee kun je na de opleiding ook aan het werk binnen de andere werkvelden in de richting straling: Radiotherapie, Nucleaire Geneeskunde en Echografie.

Wat zijn de toelatingseisen?

 • havo/vwo-diploma (voorkeur wiskunde A of B en natuurkunde), of
 • mbo-niveau 4 diploma

**de ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de vooropleidingseis te verhogen, dit wordt vermeld in de vacature.

Waar ben je goed in?

 • zelfstandig functioneren
 • interesse in apparatuur en computers
 • omgaan met patiënten
 • nauwkeurig en zorgvuldig werken
 • wis- en natuurkunde

Wanneer starten?

Als het ziekenhuis een opleidingsplaats heeft, plaatst het een vacature. Dit is meestal tussen november en maart. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Ben je aangenomen? Dan kun je je inschrijving bij het opleidingsinstituut regelen. De opleiding start vervolgens in september.

Waar?

De ziekenhuizen werken samen met opleidingsinstituten, waar je het theoretische deel van de opleiding volgt:

ZiekenhuisOpleidingsinstituut
Haaglanden Medisch CentrumInholland
Reinier de GraafInholland
HagaZiekenhuis Den HaagInholland
HagaZiekenhuis ZoetermeerErasmus MC
Alrijne ZorggroepInholland
Groene Hart ZiekenhuisAmstel Academie
LUMCInholland

Wat zijn je werk- en schooltijden?

Tijdens de BVP ga je fulltime naar school volgens het rooster van het opleidingsinstituut. De werktijden verschillen per opleiding; tijdens de duale opleiding werk je 32 uur per week en tijdens de inservice opleiding werk je 36 uur per week. Omdat er 24/7 beelden gemaakt moeten kunnen worden, werk je ook in het weekend en ’s nachts. Daarnaast heb je om de 3 tot 5 weken een schoolweek. De opleidingsduur bedraagt in duale vorm (werken en leren) 4 jaar. Je kunt de opleiding ook via een inservice variant volgen. De opleidingsduur bedraagt dan 3 jaar.

Wat leer je?

Je leert onder andere hoe je:

 • medisch beeldvormende onderzoeken en behandelingen met straling voorbereidt en uitvoert;
 • berekeningen maakt met moderne apparatuur;
 • medische beelden bewerkt.

Wat kost het?

Het ziekenhuis waar je bent aangenomen, betaalt jouw opleiding. Het kost je dus niets. Het kan wel zijn dat je het collegegeld moet terugbetalen als je op eigen initiatief stopt met de opleiding of de opleiding niet haalt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Wat ga je verdienen?

Je start de opleiding met een beroepsvoorbereidende periode (BVP) van 4,5 maand. Je gaat dan naar school en je werkt nog niet in het ziekenhuis. Tijdens de BVP ontvang je een zakgeldvergoeding.

Na de BVP ontvang je een leerling-salaris:

PraktijkjaarBruto per maand*
1€ 1.606
2€ 1.783
3€ 2.011
4€ 2.226

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.* op basis van 36 uur.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je vanaf de BVP hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Start je na de opleiding als gediplomeerd radiodiagnostisch laborant, dan word je ingeschaald in salarisschaal 50 van de CAO Ziekenhuizen.

Je startsalaris is dan € 2.897 bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze functie is € 4.118 bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen zijn CAO wijzigingen voorbehouden.

Doorgroeimogelijkheden

Wil je je als radiodiagnostisch laborant ontwikkelen? Dat kan in 3 richtingen:

 1. Management: je kunt doorgroeien naar hoofd van de afdeling.
 2. Verder leren: je kunt je specialiseren door middel van een post HBO-opleiding in MRI, Echo of Angiografie, maar ook je kan bijvoorbeeld ook een master Medical Imaging/Radiation Oncology gaan doen. Of je kunt bijvoorbeeld de master Evidence Based Practice in Healthcare gaan volgen om wetenschappelijk onderzoek (mede) te kunnen opzetten en te faciliteren. Nadat je twee jaar hebt gewerkt, kun je de master Physician Assistant volgen. Ook kun je een post hbo-opleiding volgen.
 3. Verbreden: je kunt ook praktijkopleider of docent worden.

Aanmelden = solliciteren

Je kunt het leerwerktraject radiodiagnostisch laborant starten, zodra je bij één van de ziekenhuizen bent aangenomen als ‘radiodiagnostisch laborant’ of ‘radiodiagnostisch laborant in opleiding’. Kijk op de vacaturepagina of er een leerling-vacature open staat.

Meer informatie

Bekijk de website van de opleidingsinstituten Inholland, Amstel Academie of Erasmus MC of de website van Nederlandse Vereniging Medische Beeldvorming en Radiotherapie (NVMBR).