Radiotherapeutisch laborant

Leerwerktraject
YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Wat houdt het in?

Als radiotherapeutisch laborant ben je werkzaam op de afdeling Radiotherapie. Je bent nauw betrokken bij de behandeling van met name patiënten met kanker, waaronder ook ongeneeslijk zieke patiënten. Je behandelt patiënten met behulp van straling.

Radiotherapeutisch laborant iets voor jou?

Je bent een Pietje Precies en je kunt ertegen om te werken met ernstig zieke patiënten. Je bent goed in rekenen en techniek en je kunt je moeiteloos inleven in anderen. Herken je jezelf hierin?

Welk niveau?

De opleiding tot radiotherapeutisch laborant is een opleiding op HBO-niveau (leren-werken). De opleiding kun je in verschillende varianten volgen namelijk duaal en inservice. De duale variant duurt 4 jaar (Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken) en hierbij word je opgeleid voor meerdere werkvelden. Bij de Inservice opleiding word je in drie jaar opgeleid voor het werkveld Radiotherapie.

Wat zijn de toelatingseisen?

 • havo/vwo-diploma (voorkeur wiskunde A of B en natuurkunde), of
 • mbo-niveau 4 diploma

**de ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de vooropleidingseis te verhogen, dit wordt vermeld in de vacature.

Waar ben je goed in?

 • zelfstandig functioneren
 • interesse in apparatuur en computers
 • inleven in patiënten
 • nauwkeurig en zorgvuldig werken
 • wis- en natuurkunde

Wanneer starten?

Als het ziekenhuis een opleidingsplaats heeft, plaatst het een vacature. Dit is meestal rond februari/maart. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Ben je aangenomen? Dan kun je je inschrijving bij het opleidingsinstituut regelen. De opleiding start vervolgens in september.

Waar?

De ziekenhuizen werken samen met opleidingsinstituten, waar je het theoretische deel van de opleiding volgt:

ZiekenhuisOpleidingsinstituut
Haaglanden Medisch CentrumInservice
Reinier de GraafInholland
HagaZiekenhuis Den HaagInholland
LUMCInholland

Weet je nog niet welk werkveld je binnen de richting straling het leukst vindt? Dan is het handig om bij Inholland het eerste jaar voltijd naar school te gaan. Je kunt dan na elk schooljaar alsnog solliciteren op een duale opleidingsplaats (leerling-vacature) in het werkveld dat je het meest aanspreekt.

Wat zijn je werk- en schooltijden?

Tijdens de BVP ga je fulltime naar school volgens het rooster van het opleidingsinstituut. Daarna werk je gedurende de gehele opleiding 32 uur per week en heb je om de 3 tot 5 weken een schoolweek. Als leerling werk je niet in het weekend. Wanneer je gediplomeerd laborant bent, draai je weekenddiensten waarin je stand-by moet staan voor spoedpatiënten. De opleidingsduur bedraagt 4 jaar.

Wat leer je?

 Je leert onder andere hoe je:

 • medisch beeldvormende onderzoeken en behandelingen met straling voorbereidt en uitvoert;
 • berekeningen maakt met moderne apparatuur;
 • medische beelden bewerkt.

Wat kost het?

Het ziekenhuis waar je bent aangenomen betaalt jouw opleiding. Het kost je dus niets. Het kan wel zijn dat je het collegegeld moet terugbetalen wanneer je op eigen initiatief stopt met de opleiding of de opleiding niet haalt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Wat ga je verdienen?

Je start de opleiding met een beroepsvoorbereidende periode (BVP) van 3 maanden. Je gaat dan naar school en je werkt nog niet in het ziekenhuis. Tijdens de BVP ontvang je een zakgeldvergoeding.

Na de BVP ontvang je een leerling salaris:

PraktijkjaarBruto per maand*
1€ 1.606
2€ 1.783
3€ 2.011
4€ 2.226

* op basis van 36 uur.

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je vanaf de BVP hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Start je na de opleiding als gediplomeerd radiotherapeutisch laborant in het ziekenhuis? Dan word je ingeschaald in salarisschaal 50 van de CAO Ziekenhuizen.

Je startsalaris is dan € 2.897 bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze functie is € 4.118 bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen zijn CAO wijzigingen voorbehouden.

Wil je je als radiotherapeutisch laborant ontwikkelen? Dat kan in 3 richtingen:

 1. Management: je kunt doorgroeien naar hoofd van de afdeling.
 2. Verder leren: je kunt de master vervolgopleiding Medical Imaging/Radiation Oncology doen, maar ook een heel andere master, bijvoorbeeld Gezondheidswetenschappen. Of je kunt bijvoorbeeld de master Evidence Based Practice in Healthcare gaan volgen om wetenschappelijk onderzoek (mede) te kunnen opzetten en te faciliteren. Nadat je twee jaar hebt gewerkt, kun je de master Physician Assistant volgen. Ook kun je een post hbo-opleiding volgen.
 3. Verbreden: je kunt ook praktijkopleider of docent worden.

Aanmelden = solliciteren

Je kunt het leerwerktraject radiotherapeutisch laborant starten, zodra je bij één van de ziekenhuizen bent aangenomen als ‘radiotherapeutisch laborant’ of ‘radiotherapeutisch laborant in opleiding’? Kijk op de vacaturepagina of er een leerling-vacature open staat.

Meer informatie

Bekijk de website van het opleidingsinstituut Inholland of de website van Nederlandse Vereniging Medische Beeldvorming en Radiotherapie (NVMBR).