Technisch oogheelkundig assistent

Leerwerktraject
YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Wat houdt het in?

Als technisch oogheelkundig assistent (TOA) heb je te maken met patiënten met oogproblemen. De problemen zijn heel verschillend: van irritaties tot gezichtsverlies. Om te ontdekken wat er precies aan de hand is, voer je eerst een intakegesprek, doe je de anamnese en de eerste onderzoeken.

Technisch oogheelkundig assistent iets voor jou?

Krijg je regelmatig te horen dat je goed met mensen kunt omgaan? Blijf jij altijd vriendelijk, ook al heb je het erg druk? Voorzie jij altijd al wat er moet gebeuren en pak je dat snel op? Dan is technisch oogheelkundig assistent hét leerwerktraject voor jou!

Welk niveau?

De opleiding tot technisch oogheelkundig assistent is een mbo-niveau 4 opleiding.

Wat zijn de toelatingseisen?

 • diploma vmbo gemengde- of theoretische leerweg, of
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo, of
 • mbo-niveau 3 diploma, of
 • mbo-diploma Opticien of assisterende in de gezondheidszorg

**de ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de vooropleidingseis te verhogen, dit wordt vermeld in de vacature.

Waar ben je goed in?

 • overzicht bewaren als het druk is
 • inleven in patiënten
 • nauwkeurig en zorgvuldig werken
 • organiseren
 • zelfstandig werken

Wanneer starten?

Je kunt dit leerwerktraject starten als je bij een ziekenhuis bent aangenomen als leerling technisch oogheelkundig assistent. Als het ziekenhuis een opleidingsplaats heeft, plaatst het een vacature. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Ben je aangenomen? Dan kun je je inschrijving bij het opleidingsinstituut regelen. De opleiding start in september en januari.

Waar?

Je kunt de opleiding volgen bij het Haaglanden Medisch Centrum, Groene Hart Ziekenhuis, HagaZiekenhuis Den Haag, HagaZiekenhuis Zoetermeer en Reinier de Graaf. Het theoretische deel van de opleiding volg je bij Dutch HealthTec Academy in Utrecht.

Wat zijn je werk- en schooltijden?

Je werkt 4 dagen in het ziekenhuis en gaat 1 dag in de week naar school. De onderzoeken, controles en ingrepen waarbij je als TOA assisteert vinden tijdens kantoortijden plaats. Je werkt dus overdag van maandag tot en met vrijdag. De opleidingsduur bedraagt 3 jaar.

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je hoe je:

 • oogmetingen uitvoert;
 • de brilsterkte bepaalt en oogdrukmetingen doet;
 • patiënten informeert over een onderzoek of operatie;
 • wanneer je patiënten moet doorsturen naar de oogarts.

Wat kost het?

Het ziekenhuis waar je bent aangenomen betaalt jouw opleiding. Het kost je dus niets. Het kan wel zijn dat je het collegegeld moet terugbetalen als je op eigen initiatief stopt met de opleiding of de opleiding niet haalt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je gaat werken.

Wat ga je verdienen?

Gedurende je opleiding ontvang je een leerling salaris:

PraktijkjaarBruto per maand*
1€ 1.606
2€ 1.783
3€ 2.011
4€ 2.226

* op basis van 36 uur.

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je tijdens je opleiding hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Start je na de opleiding in het ziekenhuis als gediplomeerd technisch oogheelkundig assistent? Dan word je ingeschaald in salarisschaal 45 van de CAO Ziekenhuizen.

Je startsalaris is dan € 2.682 bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze functie is € 3.642 bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen zijn CAO wijzigingen voorbehouden.

Doorgroeimogelijkheden

Wil je je als technisch oogheelkundig assistent ontwikkelen? Je kunt verder leren door hbo-opleiding Orthoptie te volgen.

Aanmelden = solliciteren

Je kunt de opleiding technisch oogheelkundig assistent starten, zodra je bij één van de ziekenhuizen bent aangenomen als ‘leerling technisch oogheelkundig assistent’ of ’technisch oogheelkundig assistent in opleiding’. Kijk op de vacaturepagina of er een leerling-vacature open staat.

Meer informatie

Bekijk de website van het opleidingsinstituut Dutch HealthTec Academy of van Nederlandse Vereniging van Technisch Oogheelkundig Assistenten (NVTAO).